Biedronka i Lidl musiały wycofać swoje popularne mięsne produkty ze sklepów. Wszystko przez bakterie, które okazały się je skazić. Choć w większości mogą one zniknąć po obróbce cieplnej, należy zachować szczególną ostrożność. 

Spożywanie mięsa bez odpowiedniej obróbki cieplnej przy obecności bakterii Salmonelli może skończyć się śmiercią. 

Biedronka i Lidl musiały wycofać swoje hitowe produkty. Warto sprawdzić, czy nie znalazły się na naszych półkach

Biedronka i Lidl musiały wycofać partie swoich popularnych produktów. Okazało się, że w części z nich wykryto bakterie Salmonelli. 

Z Biedronki wycofano sznycle z fileta z piersi kurczaka znajdujące marki Kraina Mięs. Produkująca je firma Animex wystosowała specjalne ostrzeżenie, które potem na swojej stronie zamieściła również sieć dyskontów. 

Chodzi konkretnie o partię sznycla z fileta z piersi kurczaka 300 g z terminem trwałości 07.03.2021 r. i o numerze 2272003053. To oznacza, że podobne produkty, które kupowaliśmy, przynajmniej od wczoraj w Biedronce nie powinny być dla nas żadnym zagrożeniem. 

Biedronka
gov.pl/web/gis/ostrzezenia

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

Firma Animex produkuje również mięso dla Lidla. Okazało się, że w niektórych opakowaniach mięsa mielonego z fileta z piersi kurczaka również znaleziono bakterie Salmonelli. 

– Zakład Animex Kutno sp. z o.o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella w produkcie mięso mielone z fileta z kurczaka nr partii 2261003858 rozpoczął procedurę wycofania tego produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego – powiadomiła firma. 

Biedronka
gov.pl/web/gis/ostrzezenia

Co zrobić, jeśli zjedliśmy mięso zarażone bakteriami Salmonelli?

Szanse na to, że mięso, które kupiliśmy, należy do wycofanej partii jest minimalne. Partie są zazwyczaj wycofywane jeszcze ze sklepowych magazynów, do których nikt nie ma dostępu lub nawet do nich nie dojeżdżają. Zdarzają się jednak sytuacje, w których podobne produkty trafiają na półki. Co wtedy zrobić?

Przede wszystkim należy wspomnieć, że przy obróbce mięsa w wysokiej temperaturze mięso staje się w większości przypadków zdatne do spożycia. Gorzej, jeśli miejscami pozostaje wciąż surowe. 

W takim wypadku warto udać się do lekarza. Salmonella może doprowadzić nawet do śmierci.

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

źródło: [popularne.pl]

Poprzedni artykułZaszła w ciążę nie odbywając stosunku płciowego. Lekarze znaleźli powód, dlaczego tak było
Następny artykułWiemy, jakie liczby najczęściej pojawiają się w Lotto. Statystyki nie kłamią