Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Masz cukrzycę? Oto produkty, które warto wprowadzić do diety diabetyka
Dominika Bryś
Dominika Bryś 22.04.2021 20:41

Masz cukrzycę? Oto produkty, które warto wprowadzić do diety diabetyka

diety diabetyka
fot. gabriel gurrola, www.unsplash.com

Staraj się wybierać produkty w różnych kolorach. Włącz je do każdego posiłku. Warzywa niezawierające skrobi mają najmniej kalorii i węglowodanów. Niektóre świetne warzywa niezawierające skrobi to:

Masz cukrzycę? Oto produkty, które warto wprowadzić do diety diabetyka

Owoce i warzywa

Utrzymanie diety przyjaznej dla cukrzycy jest bardziej złożone, niż tylko ograniczenie węglowodanów. Nie pozwól jednak, by cię to zniechęciło. Dieta przyjazna cukrzycy jest łatwa, zwłaszcza jeśli nabędziesz nawyku planowania posiłków. Przedstawiamy produkty, które warto wprowadzić do diety diabetyka.

Oto Twoja szansa na szaleństwo! Każdy owoc i warzywo ma własny zestaw składników odżywczych i korzyści zdrowotnych.

– brokuły,

– kalafior,

– brukselki,

– zielone fasolki,

– bakłażan,

– szparagi,

– seler,

– sałaty, takie jak rukola, jarmuż lub rzymska,

– marchewki,

– cukinia.

Będziesz musiał policzyć węglowodany w owocach i warzywach bogatych w skrobię, tak jak w przypadku każdej innej grupy węglowodanów. Nie oznacza to, że musisz ich unikać. Po prostu upewnij się, że ilość, którą jesz, pasuje do Twojego ogólnego planu posiłków.

Mięso i owoce morza

Owoce morza, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak łosoś czy sardynki, to świetny wybór, ponieważ wspierają one zdrowie naszego serca. Staraj się wprowadzić do swojej diety co najmniej dwie porcje ryb w tygodniu.

Jeśli chodzi o inne rodzaje mięs wybieraj chude produkty. Pierś z kurczaka lub indyka to dobre opcje. Staraj się umieścić w swoim planie posiłków trzy porcje chudego mięsa na tydzień.

Rośliny strączkowe

Rodzina roślin strączkowych obejmuje następujące pokarmy:

– fasolki,

– orzeszki ziemne,

– groszek,

– soczewica.

Celuj w co najmniej jedną do dwóch porcji tych warzyw dziennie. Chociaż te pokarmy są bogate w węglowodany, są jednym z największych źródeł błonnika, jakie możesz zjeść. Dostarczają również doskonałego białka roślinnego.

To sprawia, że ​​są idealnym wyborem węglowodanów w stosunku do innych skrobi, takich jak ryż, biały makaron i chleb. Zamiast nich wybierz ulubione rośliny strączkowe. Możesz włączyć do swojej diety dowolne rośliny strączkowe, ponieważ mają one wystarczająco podobne składniki odżywcze.

Produkty mleczne i ich alternatywny

Strzelaj od jednej do trzech niskotłuszczowych porcji dziennie. Niektóre badania sugerują, że jogurt jest dobry dla osób z cukrzycą. Jogurt grecki może być lepszą opcją niż inne jego odpowiedniki, ponieważ ma wyższą zawartość białka, niż tradycyjne wersje.

Twarożek to kolejna świetna opcja o niskiej zawartości węglowodanów, która jest również bogata w białko.

Tagi: