Jakie jedzenie można spożyć również po terminie? Portal Medonet.pl udostępnił listę produktów, które są zdatne do spożycia nawet po tym, gdy data na opakowaniu minie. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Okazuje się, że wykaz jest całkiem długi. Warto się z nim zapoznać, aby uniknąć marnowania żywności.

Według ekspertów na świecie marnuje się zbyt duża ilość pożywienia. Portal Medonet.pl podaje, że co roku Polacy wyrzucają 9 mln ton jedzenia. Jak zacząć żyć w duchu zero waste? Okazuje się, że niektóre produkty można spożyć również po ich terminie.

Jakie jedzenie można spożyć po terminie?

Z badań, które podaje portal Medonet.pl wynika, że Polki i Polacy najczęściej wyrzucają jedzenie nie dlatego, że jest nieświeże czy zepsute, tylko dlatego, że data terminu na opakowaniu minęła. Tymczasem okazuje się, że może to być zwykły chwyt marketingowy.

Warto zwrócić uwagę na różnicę pomiędzy „najlepiej spożyć przed” od „należy spożyć do”. Wielu konsumentów nadal nie wychwytuje, w czym tkwi zawiłość.

Termin „należy spożyć do” określa datę, po przekroczeniu której dany produkt nie nadaje się do wykorzystania. Takie oznaczenie zazwyczaj występuje na najmniej trwałych produktach, takich jak nabiał.

Pomimo tego i tak warto sprawdzić, czy produkt nadaje się do spożycia. W końcu po przekroczeniu godziny 12 w nocy danego dnia żywność z minuty na minutę nie stanie się nagle zapleśniała czy kwaśna.

Zanim zdecydujemy się wyrzucić coś do jedzenia, warto powąchać, spróbować danego produktu. Jeśli organoleptycznie ocenimy, że wszystko jest w porządku, śmiało możemy zjeść nasz ulubiony jogurt na śniadanie.

Spora część żywności, którą kupiliśmy, ma oznaczenie „najlepiej spożyć przed”. Oznacza to, że po przekroczeniu tego terminu, żywność nadal jest dobra, a sama data jest gwarancją jakości.

Taki produkt po terminie może zmienić kolor lub zapach, jednak po jego spożyciu nic nam się nie stanie. Bardzo ważne jest, aby pamiętać o odpowiednim przechowywaniu. W ten sposób możemy przyczynić się do zmniejszenia marnotrawstwa żywności.

Co można jeść po upływie daty ważności?

Na stronie Medonet.pl pojawiła się długa lista produktów, które można spożyć po upływie daty ważności. Warto jednak wtedy pamiętać o kilku zasadach.

  • Żywność w puszce (nie jedz jeśli puszka jest zardzewiała, wybrzuszona, dziurawa lub po otwarciu wydzielają się gazy);
  • Suszone warzywa strączkowe;
  • Ryż;
  • Twarde sery, np. parmezan (przechowywać w lodówce; nie jeść, jeśli ser jest spleśniały);
  • Jajka (nie jedz, jeśli po zanurzeniu w zimnej wodzie wypływają na powierzchnię, wtedy są zepsute);
  • Chleb (nie jedz, jeśli ma pleśń);
  • Masło klarowane (może być przechowywane w temperaturze pokojowej do 9 miesięcy, a w lodówce nawet 15 miesięcy);
  • Makaron;
  • Jogurt (nieotwarty i przechowywany w lodówce jest bezpieczny do spożycia nawet przez 1-3 tygodni po upływie terminu).

Staracie się sprawdzać jedzenie, którego data ważności minęła, czy od razu je wyrzucacie?

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

  1. Kilka wskazówek, aby wyglądać doskonale na zdjęciach z wakacji
  2. Opalenizna jak u gwiazd? Znamy na to rewelacyjny sposób
  3. Wczoraj ślub córki, a dziś Iza Małysz ogłosiła radosną nowinę, gratulacjom nie ma końca

Źródło: Medonet.pl

Redaktorka w Lelum.pl, absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Do tej pory dziennikarsko spełniała się w redakcjach studenckich i szkolnych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: ​redakcja@lelum.pl