Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > 5 najzdrowszych słonych przekąsek
Dominika Bryś
Dominika Bryś 18.04.2021 23:21

5 najzdrowszych słonych przekąsek

słonych przekąsek
fot. sigmund, www.unsplash.com

Oliwki to doskonały wybór, jeśli szukasz słonej przekąski o wartości odżywczej.

Na przykład pieczenie chipsów ze słodkich ziemniaków o dużej zawartości składników odżywczych przy małym ogniu zaowocuje chrupiącymi, domowymi frytkami, które zaspokoją głód soli.

Podczas gdy słone potrawy mogą być częścią Twojej diety, najlepiej unikać wysoko przetworzonych, zawierających sól produktów, takich jak fast food, frytki, czy ser. Na szczęście dla miłośników soli można stosować różne pożywne przekąski, które zaspokoją apetyt. Przedstawiamy 5 najzdrowszych słonych przekąsek.

Oprócz tego, że są przyjemnie słone, solone orzechy makadamia są pełne składników odżywczych, takich jak zdrowe tłuszcze, białko, błonnik, witaminy i minerały.

Badania pokazują, że oliwki są pełne związków fenolowych, które są przeciwutleniaczami i pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym i stanem zapalnym.

Na szczęście istnieją zdrowsze alternatywy, gdy masz ochotę na słone chipsy ziemniaczane.

Jest dobrym źródłem białka i błonnika pochodzenia roślinnego, a także witamin i minerałów, takich jak kwas foliowy, magnez, miedź i potas.

Guacamole

Solone orzechy makadamia to idealne połączenie kremowej, chrupiącej konsystencji i słonego smaku, który z pewnością zaspokoi Twoje zachcianki na sól.

Dowody sugerują, że częste spożywanie smażonych potraw, takich jak chipsy ziemniaczane, nie jest dobre dla ogólnego stanu zdrowia i może zwiększać ryzyko choroby.

Fasola edamame to niedojrzałe ziarna soi, które są zwykle gotowane lub gotowane na parze w strąku. To pyszna, sycąca przekąska, którą można posypać solą i innymi przyprawami dla dodatkowego kopa.

Oliwki
Edamame
Domowe chipsy ze słodkich ziemniaków

Te kremowe owoce są pełne ważnych składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, magnez, potas, zdrowe tłuszcze i błonnik. Spożywanie awokado wiąże się z lepszą jakością diety, spożyciem ważnych składników odżywczych, a także niższym ryzykiem zespołu metabolicznego – grupy stanów, które zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2.

Solone orzechy makadamia

Tagi: