Lifestyle.Lelum.pl > Plotki i gwiazdy > Jak zrobić lukier do pierników? Sekretny przepis, który składa się jedynie z 4 składników
Martyna Derdak
Martyna Derdak 11.12.2019 21:57

Jak zrobić lukier do pierników? Sekretny przepis, który składa się jedynie z 4 składników

pixabay.com, kaboompics

Piernik to jeden ważniejszych symboli każdych świąt Bożego Narodzenia. Na samą myśl o nich, można poczuć ich aromatyczny zapach. Większość ludzi nie wyobraża sobie jednak przepysznego ciemnobrązowego ciasta bez lukru. My znamy sekretny przepis, do którego potrzeba wyłącznie 4 składników!

Pierniki różnią się od siebie kształtem, grubością, a nawet dodatkami. Jedno jest pewne. Zawsze uwodzą przepięknym, a zarazem aromatycznym, korzennym zapachem, przywołującym rodzinną atmosferę świąt.

Jak zrobić lukier do pierników?

Lukier, który pochodzi z cukru pudru, to rewelacyjna polewa dla wielu domowych wypieków. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się podczas świąt Bożego Narodzenia. Dzięki niemu możemy w cudowny sposób udekorować nasz domowy, aromatyczny piernik.

Do przygotowania lukru potrzeba zaledwie kilku składników. W przepisie znajdziemy: 30 dag cukru pudru, 3 łyżki wody, 1 dojrzałą cytrynę, a także olejek waniliowy lub pomarańczowy. Opcjonalnie możemy dodać również rumu bądź miodówki.

Na początku należy wycisnąć cytrynę, aby otrzymać z niej 3 łyżki soku. Następnie dodajemy wszystkie składniki i mieszamy je tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Kiedy już tak się stanie, wlewamy olejek waniliowy lub pomarańczowy. Na koniec trzeba jeszcze raz wszystko wymieszać i ewentualnie urozmaicić kilkoma kroplami alkoholu.

Lukier, który przygotujemy domowym sposobem wcale nie musi być biały. Jeżeli komuś marzy się inny kolor, bez problemu otrzyma go za pomocą barwników spożywczych lub owoców.

Jak upiec piernik?

Aby upiec piernik, należy wsypać do miski mąkę, cukier, kakao, przyprawę do pieczenia, sól i sodę. Całość oczywiście wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni i wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Kiedy mamy z głowy formalności, do miski dodaj 2 łyżki miodu, margarynę, mleko i 2 roztrzepane jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Do smaku można dorzucić rodzynki lub orzechy.

Kiedy wylejemy ciasto do blaszki, możemy następnie włożyć je do nagrzanego piekarnika. Tam pozostawiamy na 45 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z naszego piernika będzie całkowicie suchy.

Kiedy ciasto będzie już zimne, wedle uznania możemy przekroić je na pół, a następnie przełożyć ulubioną konfiturą. Na koniec oczywiście należy polać ciasto pysznym, domowym lukrem.

Czujecie już zapach tego pysznego piernika?

ZOBACZ ZDJĘCIA:

piernik

Piernik to tradycyjne, świąteczne ciasto.

piernik

Wiele ciast smakuje najlepiej z lukrem domowej roboty.

piernik

Zapach korzenny sprawia, że od razu czuć zapach świąt.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Tajemnicza choroba od lat wyniszcza Tomasza Lisa. Trafił do szpitala, ale tragedia zaczęła się dużo wcześniej
  2. Nowe informacje ws. Tomasza Lisa. „Jego stan jest ciężki”
  3. Policjanci znaleźli w jego domu dziwnie wyglądającą lalkę. Kiedy ją powąchali, zamarli
  4. Royal Baby w drodze. „Książę i Księżna z ogromną przyjemnością ogłaszają…”
  5. Dostała kopertę od nieznajomego w pociągu. Było na niej napisane „Otwórz za 10 sekund”
  6. Lekarze nie mieli innego wyjścia. Żona Krzysztofa Krawczyka przekazała nowe informacje ws. zdrowia gwiazdora

źródło: beszamel.se.pl

Powiązane
Jarosław Boberek, Natalia Kukulska, Zbigniew Zamachowski
Czyim głosem mówią te postaci z bajek? Tylko mistrzowie dopasują powyżej 5!