Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Bezglutenowa pizza z kalafiora – jak ją wykonać?
Dominika Bryś
Dominika Bryś 15.02.2021 00:24

Bezglutenowa pizza z kalafiora – jak ją wykonać?

pizza z kalafiora
fot. irene kredenets, www.unsplash.com

Pizza z kalafiora to idealne rozwiązanie dla osób, które nadal chcą jeść pizzę, przestrzegając jednocześnie diety bezglutenowej. Jej wykonanie jest proste, a efekt niesamowicie pyszny! Jest to świetny pomysł na kolację! Jak wykonać ten smaczny przepis?

Bezglutenowa pizza z kalafiora – jak ją wykonać?

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 45 minut

SKŁADNIKI:

Opakowanie mrożonego kalafiora

1 rozbite jajko

1/3 szklanki sera koziego

1 łyżeczka suszonego oregano

Szczypta soli

KROK 1

Przygotowanie pizzy kalafiorowej jest proste, ale wymaga trochę pracy. Jeśli zaczynasz od świeżego kalafiora, musisz go gotować na parze do miękkości. (Możesz pominąć ten krok, używając mrożonego kalafiora – przeczytaj więcej w tym poście, aby uzyskać więcej informacji.) Następnie mielisz go w robocie kuchennym, aż uzyska konsystencję ryżu.

KROK 2

Po zmieleniu, odciśnij wilgoć, którą naturalnie posiada kalafior. Gdy jest już suchy, dodaj do niego jajka, miękki, kozi ser i włoskie przyprawy.

Jeśli nie masz pod ręką sera koziego, możesz spróbować mozzarelli, cheddaru, a nawet twarogu. Konsystencja jest jednak najbardziej sucha w przypadku miękkiego sera koziego.

KROK 3

Ciasto rozprowadzasz szpatułką, wyciskasz rękami i formujesz z niej ciasto.

KROK 4

Piecz, aż skórka będzie sucha i złocista, a następnie odwróć ją i piecz jeszcze dłużej. Używaj do tego papieru pergaminowego, który ułatwi proces odwracania.

KROK 5

Na koniec nałóż na powstałej pizzy ulubione dodatki, wcześniej smarując ją odrobiną passaty. Nasze ulubione połączenie to odrobina mozzarelli i suszone pomidory. Na koniec obficie posyp upieczoną już pizzę świeżą rukolą.

Tagi: