Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Zdrowe obiady – nasze ulubione przepisy
Dominika Bryś
Dominika Bryś 31.10.2020 15:34

Zdrowe obiady – nasze ulubione przepisy

zdrowe obiady
fot. www.unsplash.com, mariana medvedeva

Zbilansowana dieta to podstawa w dążeniu do pięknej sylwetki. Jakie są nasze ulubione przepisy na zdrowe obiady? Przedstawiamy nasze ulubione i sprawdzone pomysły.

Zdrowe obiady: azjatycka sałatka

Składniki potrzebne do jej wykonania:

2 marchewki

1 czerwona papryka

2 szklanki makaronu ryżowego

2 filiżanki pokrojonego w kostkę, ugotowanego fileta z piersi kurczaka

4 filiżanki porwanej w palcach sałaty

2 łyżki masła orzechowego

3 łyżki wody

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka cukru

2 łyżeczki octu ryżowego

Garść kolendry

Ubij masło orzechowe, wodę, sos sojowy, olej roślinny, cukier, ocet ryżowy i kolendrę w misce, aż sos będzie gładki. W dużej misce połącz wszystkie składniki sałatki, a następnie polej ją wcześniej przygotowanym dipem.

Zdrowe obiady: kotleciki z indyka

Składniki potrzebne do ich wykonania:

2 szklanki grubo pokrojonej cukinii

1 szklanka grubo pokrojonej cebuli

1 czerwona papryka, pokrojona w paski

Pół piersi z indyka

Pół filiżanki nieugotowanej kaszy kuskus

1 jajko

Cukinię, cebulę i czerwoną paprykę włożyć do robota kuchennego i kilkakrotnie zmiksuj, aż zostaną drobno posiekane. Kuskus zalej gorącą wodą. Następnie wymieszaj z mielonym indykiem, jajkiem i warzywami. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotleciki i włóż je do rozgrzanego piekarnika w co najmniej 160 stopniach, na około 25 minut.

Podawaj z ulubioną sałatką.

Zdrowe obiady: wegetariańskie wrapy

Składniki potrzebne do ich wykonania:

2 duże tortille

Pół filiżanki porwanego sera blue

1 awokado

1 czerwona cebula

1 pomidor

2 filiżanki zielonej sałaty

Sos:

Pół szklanki jogurtu greckiego

Łyżka soku z cytryny

Połowa zielonego ogórka

Sól

Pieprz

Pokrój w kostkę czerwoną cebulę, awokado oraz pomidora. Na patelni rozgrzej tortillę – po 30 sekund po obu stronach. Ułóż na placku wszystkie warzywa oraz ser.

Sos przygotuj w osobnej miseczce. Zetrzyj na tarce ogórka i posól go odrobiną soli. Odstaw na moment, a następnie odlej z niego wodę. Dodaj resztę składników. Polej wnętrze tortilli powstałym dipem.

Następnie zawiń placek z zawartością na kształt wrapa.

Tagi: