Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Barszcz Magdy Gessler. Gwiazda TVN ma jeden sekretny sposób, który zmienia wszystko
Marta Kulik
Marta Kulik 23.12.2019 22:42

Barszcz Magdy Gessler. Gwiazda TVN ma jeden sekretny sposób, który zmienia wszystko

barszcz
fot. screen YouTube Magda Gessler

Barszcz czerwony Magdy Gessler to najlepszy sposób na zachwycenie gości przy wigilijnym stole. Restauratorka podzieliła się swoim sekretnym przepisem, który sprawia, że na zawsze można zapomnieć o innych. Gwiazda TVN ma jeden sposób, który zmienia smak tradycyjnej potrawy.

W wielu polskich domach co roku barszcz jest najważniejszą potrawą. Zarówno w Internecie, jak i książkach kucharskich znajdziemy setki przepisów i sposobów na jego wykonanie. Ten najlepszy pochodzi oczywiście od Magdy Gessler, czyli słynnej kreatorki smaku.

Barszcz czerwony: składniki

Każdy, kto przygotowywał się do gotowania barszczu podstawowe składniki z pewnością ma już w swojej kuchni. Do barszczu Magdy Gessler niezbędne będą oczywiście buraki i kilka dodatków podkręcających smak naszej potrawy. Czego potrzebujemy?

1 kg buraków

4-5 ząbków czosnku

2-3 grzyby suszone

3 l wywaru jarzynowego

1 winne jabłko

zakwas z buraków – ok. pół szklanki

przyprawy: sól morska, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

Aby barszcz wyszedł wyjątkowo smaczny, musimy dodać jeszcze jeden składnik, dzięki któremu uwielbiana czerwona zupa będzie jeszcze lepsza. Chodzi o pieprz w kulkach. W trakcie gotowania potrawa przejdzie jego smakiem, co nie byłoby możliwe przy użyciu pieprzu mielonego.

Barszcz czerwony krok po kroku. Przepis Magdy Gessler

Jak zrobić barszcz czerwony? Aby zrobić barszcz czerwony, musimy obrać, umyć i zetrzeć buraki. Następnie grzyby zalewamy wodą i gotujemy na małym wrzątku przez około pół godziny. Kolejnym krokiem jest zalanie buraków wywarem jarzynowym i dodanie przypraw.

Następnym etapem jest dodanie jabłka pokrojonego w ósemki i posiekanego czosnku. Teraz całość powinna się gotować przez 20 minut. Na koniec dodajemy zakwas i gotujemy jeszcze chwilę. Jeśli nasza potrawa jest zbyt mało kwaśna, możemy dodać soku z cytryny. A jeśli chcemy pozbyć się kwaskowatego smaku, wystarczy, że wsypiemy odrobinę cukru. Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

barszcz

Magda Gessler uwielbia barszcz domowej roboty.

barszcz

Restauratorka dodaje do niego pieprz w kulkach.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Paweł Królikowski zdradził, na co choruje? Fani przypominają jeden z jego ostatnich wywiadów
  2. Smutne święta Jarosława Kaczyńskiego. Jak będą wyglądać w tym roku?
  3. Rodzina latami ukrywała datę urodzin Witolda Pyrkosza. Prawda wyszła na jaw po latach
  4. „Mamy piątkę dzieci, 500 plus nas uratowało. Mogłam otworzyć własny salon manicure”
  5. Chłopak zabił ją, bo go rzuciła. Pochowają ją w sukni ślubnej
  6. Jest coraz gorzej? Żona Królikowskiego w rozpaczy, nowe smutne informacje ze szpitala

Źródło: dziennikzachodni.pl