Nie tylko lato to okres, w którym warto zadbać o swoją sylwetkę. Zdrowe jedzenie powinno wejść w nasz nawyk przez cały rok. Najtrudniejszym do wymyślenia posiłkiem jest często fit kolacja. W tym artykule przedstawiamy nasze pomysły na zdrowe sałatki.

Sałatka z piersi kurczaka

Kurczak to świetna baza białkowa do sałatek, ponieważ możesz przyprawić go tak, jak tylko chcesz. Oto nasz ulubiony przepis na sałatkę z tego rodzaju drobiu, który posmakuje wszystkim mięsożercom.

Składniki

Połowa ugotowanej piersi z kurczaka

6 plasterków boczku (z patelni)

1 szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

Pół szklanki posiekanego jarmużu (bez łodyg)

Pół szklanki posiekanego świeżego szpinaku 

Garść prażonych nasion dyni

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soku z cytryny

Pół łyżeczki przyprawy chilli 

Pokrój boczek i kurczaka w drobne kawałki. Połącz wszystkie składniki w dużej misce.

Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka może być świetną wysokobiałkową fit kolacją. Można komponować ją na różne sposoby. Opcje są nieograniczone. Prezentujemy nasz ulubiony przepis, który zajmie Ci mniej, niż 10 minut.

Składniki:

Tuńczyk w puszce (polecamy tuńczyka w sosie własnym)

Awokado

1/3 czerwonej cebuli

Garść świeżej kolendry

Pomidor

Sos Vinaigrette:

1/4 szklanki oliwy z oliwek

2,5 łyżki świeżego soku z limonki

1/2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka octu jabłkowego

1/8 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki pieprzu

Pomidora i awokado pokrój w grubszą kostkę. Dodaj do nich tuńczyka i drobno posiekaną cebulę oraz kolendrę. Przygotuj sos do sałatki, umieszczając wszystkie składniki w słoiku, szczelnie go zakręć i wstrząsaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Połącz sałatkę z przygotowanym sosem.

Meksykańska sałatka wegańska

Przygotuj lekką i orzeźwiającą sałatkę z komosy ryżowej ze składników, które prawdopodobnie masz pod ręką! Jest ona wegańska i bez glutenu. Komosa ryżowa to cenne źródło białka, dlatego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu.

Ugotowana quinoa

Czarna fasola

Słodka kukurydza

pomidory koktajlowe

czerwona cebula

Awokado

Sos winegret

Połącz w dużej misce wszystkie składniki. Dopraw pieprzem i solą. 

Poprzedni artykułPielęgnacja szyi – jak o nią dbać?
Następny artykułKarolina: „Bogaty narzeczony chce bym podpisała intercyzę. Powinnam się zgodzić?”
Redaktorka działu SEO w lelum.pl. Specjalistka ds. mody oraz beauty. Posiada szeroką wiedzę, teoretyczną i praktyczną wiedzę w dziedzinie pielęgnacji włosów, twarzy oraz ciała. Od lat pasjonuje się modą oraz pracuje w branży z nią związanej.