Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Na powierzchni skorupek określonej partii jaj konsumpcyjnych odkryto bakterie salmonelli z grupy D.

GIS wycofuje skażoną partię jaj ze sprzedaży. Ostrzega jednocześnie:

– Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Partia jaj zakażona bakteriami salmonelli – sprawdź, czy masz ją w domu

Salmonelloza, czyli choroba wywołana przez tę bakterię, bywa bardzo niebezpieczna dla człowieka. Ma gwałtowny i szybki przebieg, a do objawów należą gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty.

Salmonelloza jest szczególnie groźna dla dzieci i osób starszych, ponieważ może prowadzić do odwodnienia na tyle silnego, by stanowiło zagrożenie życia.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

Sprawdź, czy masz jaja z poniższej partii — jeśli tak, koniecznie je wyrzuć. Uważaj też, by jaja nie miały kontaktu z innymi produktami i narzędziami kuchennymi oraz dokładnie umyj ręce.

Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A
Numer partii: 23.10.21.T12
Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6
Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903

Zakład Pakowania Jaj, posiadający weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 16075903, poinformował dystrybutora o konieczności wycofania z obrotu powyższej partii.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania podejmowane przez przedsiębiorców.

Opakowanie skażonej partii jaj, opublikowane przez GIS:

jaja
Fot. gov.pl/web/gis

Źródło: o2.pl, gov.pl, medonet.pl

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

  1. Komunikat Adama Niedzielskiego. Powiedział, co czeka nas w listopadzie i grudniu
    2. Przykry komunikat policji przed „Wszystkich Świętych” ws. cmentarzy
    3. Jak rozpoznać, że zbliża się śmierć? Organizm umierającego wysyła sygnały