Wiele osób przechowuje jajka na specjalnie przeznaczonej do tego półeczce na drzwiach lodówki. Początkowo wydaje się, że nie ma w tym nic dziwnego, a tym bardziej strasznego, jednak na jaw wychodzą przerażające fakty. Okazuje się, że przechowywanie ich właśnie na drzwiczkach jest ogromnym błędem. Wyjaśniamy dlaczego.

Jajka przechowywane w lodówce znacznie dłużej nadają się do spożycia. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że nawet tam powinny być przechowywane w konkretnych miejscach. Eksperci całkowicie odradzają trzymanie ich na drzwiach lodówki.

Gdzie należy przechowywać jajka?

Jajka należy przechowywać w lodówce, jednak okazuje się, że ludzie nie zawsze robią to odpowiednio. Znaczna większość osób preferuje przetrzymywanie jajek na specjalnie umieszczonej do tego półeczce na drzwiach lodówki, jednak zdaniem ekspertów jest to najgorsze z możliwych miejsc do ich przechowywania.

Powód takiej opinii jest bardzo prosty. Drzwi do lodówki ulegają najczęstszemu narażeniu na wahania temperatur. W momencie, gdy lodówka jest otwarta, umieszczone na półce jajka mają styczność z ciepłą temperaturą, co powoduje, że ich naturalna ochrona jest osłabiona i mogą się szybciej popsuć.

Może to spowodować nie tylko pogorszenie jakości przygotowywanych przez nas potraw, ale także lub przede wszystkim narażenie na niebezpieczeństwo naszego zdrowia, lub osób trzecich spożywających nasze potrawy.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

Wobec tego należy przeanalizować, w którym miejscu przechowywanie jajek będzie najbezpieczniejsze. Ważne, by znajdowały się one w stałej i w miarę niskiej temperaturze, gdzie utrzymają swoją świeżość. Wiele osób uważa, że najlepszym do tego miejscem jest środkowa półka lodówki.

Warto pamiętać także, żeby przed włożeniem jaj do lodówki nie myć ich wodą, ponieważ wówczas tracą one swoją naturalną osłonę, co także może przyspieszyć proces zepsucia się jaj. Przypomnijmy także, że jajka nie powinny znajdować się w lodówce dłużej niż miesiąc.

W jaki sposób sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Istnieje na to wiele sposobów, jednak my skupimy się na najprostszym. Jeżeli mamy wątpliwości, czy jajko, które chcemy spożyć, w dalszym ciągu się do tego nadaje? Wystarczy jedynie szklanka wody.

Wypełniamy szklankę wodą, następnie wrzucamy jajko do szklanki i obserwujemy, co się z nim dzieje. Możemy dosypać także szczyptę soli. Jeżeli jajko opadnie na dno, oznacza to, że ze spokojem możemy je przyrządzić. Natomiast jeśli zacznie unosić się na wodzie, wówczas nadaje się do wyrzucenia.

Pozostając przy temacie jajek, warto zwrócić uwagę również na sposób, dzięki któremu w bardzo krótkim czasie je obierzemy. Wszystkie szczegóły jego dotyczące znajdziecie, klikając w >ten< link. Być może okaże się, że zaoszczędzicie dzięki temu dużo czasu.

Zobacz zdjęcie:

jajka
fot. natasha t/unsplash.com

Zdaniem ekspertów przechowywanie jajek na drzwiach lodówki jest jednym z kategorycznych błędów. Są narażone wówczas na wahania temperatur, co przyspiesza proces ich psucia się.

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

Źródło: kobieta.gazeta.pl

Redaktor w Lelum.pl. Absolwent Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Pracował dla Radia Centrum w Lublinie oraz portalu sportowego iGol.pl. Pasjonat sportu, w szczególności piłki nożnej, hip-hopu i dobrego kina. W wolnych chwilach pisze wiersze i teksty muzyczne. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: ​redakcja@lelum.pl