Mięso to produkt, który ze względu na swoje właściwości, nieodpowiednio przechowywany, szybko się psuje. Obecnie dostępne jest w niemalże wszystkich supermarketach i większych sklepach. Jednak nasuwa się pytanie, jak mieć pewność czy produkt, który kupujemy, nie leży na półce już dłuższy czas ?

Znamy kilka sposobów na to, by nigdy więcej nie dać się złapać w pułapkę. Od dziś we własnym zakresie możesz zweryfikować świeżość kupowanego produktu. Nawet jeśli zapomnisz o tym, że kilka dni temu kupiłaś mięso, będziesz mogła sama ocenić, czy jeszcze nadaje się do spożycia. 

Kupujesz mięso – na co należy zwrócić uwagę? 

Wielu z nas, zanim zdecyduje się kupić produkty mięsne w supermarkecie, niepewnie ogląda zawinięty w folię kawałek. Na pierwszy rzut oka ciężko ocenić świeżość i jakość mięsa, jednak znamy kilka sposobów na to, by ułatwić ten trudny wybór.

  • Po pierwsze, kiedy kupujemy produkty mięsne w sklepie, zwróćmy uwagę na to, w jakich warunkach są przechowywane. Powinny znajdować się w szczelnie zamkniętej lodówce, w temperaturze przekraczającej 4 stopni.
  • Kolejnym ważnym elementem jest poziom czystości lodówki. Przyjrzyj się, czy mięso znajduje się w odpowiednio czystej chłodni. 
  • Świeże mięso powinno być śliskie i mokre w dotyku. Kiedy zaczyna być suche i lepiące, to oznaka, że nie nadaje się już do spożycia. 
  • Jednoznaczną oznaką braku świeżości jest przede wszystkim zapach. To po zapachu błyskawicznie jesteśmy w stanie ocenić czy produkt jest pierwszej świeżości.

Kilka trików, aby zachować świeżość mięsa na dłużej 

Kiedy już uda nam się dokonać właściwego zakupu, warto znać kilka sposób na to, by zachować tę świeżość na dłużej. 

Oto kilka prostych trików: 

  • Łatwiej jest przechowywać mięso po obróbce termicznej lub mrożąc je. Dlatego po zakupie upiecz je, albo włóż do zamrażarki, jeżeli nie planujesz wykorzystać go w najbliższym czasie. 
  • Jeżeli przechowujesz mięso w lodówce, najlepiej trzymać je w folii aluminiowej zamiast plastikowej. W zwykłych plastikowych woreczkach mięso szybciej się psuje. 
  • Po ugotowaniu lub upieczeniu mięsa postaraj się jak najszybciej je schłodzić. 
  • Pamiętaj, że im dłużej przetrzymujesz mięso w lodówce, tym szybciej powodujesz namnażanie się bakterii. 

Mamy nadzieję, że teraz zakupy na niedzielny obiad ze schabowym w roli głównej, będą znacznie łatwiejsze. 

Zobacz zdjęcia: 

mięso
fot. pixabay/manfredrichter

Znamy kilka sposobów na to jak ocenić, czy mięso w sklepie jest pierwszej świeżości. 

mięso
fot. pixabay/mp1746

Upewnij się, że sprzedawca podaje Ci mięso z czystej lodówki, która posiada odpowiednią temperaturę chłodzenia. 

mięso
fot. pixabay/Waldrebell

Po zapachu i wyglądzie najłatwiej dokonać oceny, czy produkt dostępny w sklepie, nie spędził już wielu tygodni na półkach. 

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

Źródło: top.kraj.life, niedzielnykucharz.pl

 

Poprzedni artykułMąż dowiedział się, że żona go zdradza. Zemścił się w jej urodziny w najzłośliwszy możliwy sposób
Następny artykułOd dziś, 8 stycznia ogromna zmiana dla wszystkich Polaków. Chodzi o skierowania lekarskie
Wydawca w Lelum.pl. Absolwentka krajoznawstwa i turystyki kulturowej na KUL. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: borynadrianna9@gmail.com.