Rosół to jedna z ulubionych potraw Polaków, jednak wiele osób popełnia błąd przy jej przyrządzaniu. Dzieje się tak, gdy wykorzystywane są do tego udka z kurczaka. Profesjonalni kucharze zdecydowanie odradzają gotowania tej zupy na ich bazie.

Przygotowanie rosołu teoretycznie wydaje się proste, jednak w praktyce wychodzi różnie. Podstawowym składnikiem niedzielnej potrawy jest mięso, ale nieodpowiednio dobrane może zaważyć na jakości zupy.

Jakie mięso wybrać do rosołu?

Każdy, kto choć raz w życiu próbował przygotować rosół, wie, że nawet najmniejszy błąd potrafi zaważyć o całym jego smaku. Najczęściej dzieje się tak, kiedy za bazę zupy, jaką jest mięso, wybieramy udka z kurczaka. Kucharze zdecydowanie odradzają tego sposobu gotowania.

Szczególnie odradzane jest gotowanie rosołu na udkach z kurczaka, które zakupione zostały w supermarkecie. Perfekcyjnie wykonany rosół powinien mieć odpowiedni smak i aromat, w czym pomoże nam opalona cebula, odpowiednie przyprawy, ale przede wszystkim mięso.

Udka z kurczaka, które otrzymujemy w supermarketach pozbawione są odpowiedniego smaku i nie da się z nich wydobyć stosownego aromatu. Najlepszym mięsem, jakie powinniśmy dobrać do jego przygotowania jest wołowina, najlepiej łatka i cała wiejska kura

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

  1. Komunikat Adama Niedzielskiego. Powiedział, co czeka nas w listopadzie i grudniu
    2. Z zagranicy przyszła paczka. Adresatem Jacek Jaworek
    3. Jak rozpoznać, że zbliża się śmierć? Organizm umierającego wysyła sygnały

Źródło: kuchnia.wp.pl

 

Redaktor w Lelum.pl. Absolwent Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Pracował dla Radia Centrum w Lublinie oraz portalu sportowego iGol.pl. Pasjonat sportu, w szczególności piłki nożnej, hip-hopu i dobrego kina. W wolnych chwilach pisze wiersze i teksty muzyczne. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: ​redakcja@lelum.pl