Pestka z awokado jest uważana za zbędny dodatek smacznego, zielonego owocu. Często automatycznie wyrzucamy ją do kosza, nie spodziewając się jakie ma właściwości. Po przeczytaniu tego artykułu już nigdy nie wyrzucisz pestki z awokado do śmieci.

Kiedy obieramy awokado, twarda, okrągła pestka zostaje przez nas szybko wydłubana i wyrzucona do śmietnika. To podstawowy błąd, ponieważ jak dowodzą liczne badania, niepozorna pestka skrywa w sobie dużo więcej skarbów niż się to na może wydawać.

Jakie właściwości ma pestka z awokado?

To może być dla was duże zaskoczenie, ale pestka z awokado ma dużo więcej wartości odżywczych i cennych składników niż zielony miąższ. Owoc awokado to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. Awokado ma jedną z największych ilości przeciwutleniaczy w świecie roślin. Natomiast pestka z awokado ma aż o 70% więcej przeciwutleniaczy niż sam owoc. Niesamowite, prawda? Pamiętajmy o tym, kiedy następnym razem będziemy obierać awokado.

Przeciwutleniacze wzmacniają działanie układu immunologicznego, hamując rozwój różnego rodzaju infekcji atakujących organizm. Dlatego warto jeść awokado w dużych ilościach w okresie jesiennym i zimowym. Właściwości antyoksydacyjne w awokado skutecznie opóźnią starzenie nie tylko skóry, ale i mózgu, serca, tkanek i komórek. Pestka z awokado naładowana jest związkami takimi jak flawonidy czy polifenole — niezwykle silnymi przeciwutleniaczami, które hamują rozpad komórek i rozprzestrzenianie się wolnych rodników. Nie bez powodu awokado jest uznawane za niektóre tubylcze społeczności Południowej Ameryki za owoc młodości.

Poza antyoksydantami pestka z awokado jest kopalnią błonnika. Błonnik to cenny składnik diety, który reguluje pracę jelit i obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga procesy trawienne. Od wieków w Ameryce Południowej pestki awokado używano jako leku przeciw biegunce i innym problemom trawiennym. Dla tych, którzy walczą z dodatkowymi kilogramami na pewno ucieszy fakt, że wysoka zawartość błonnika zawarta w pestce zielonego owocu wywołuje uczucie sytości i pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Warto wprowadzić je zatem do swojej diety.

Pozostała część artykułu pod materiałem wideo:

Dlaczego warto jeść awokado?

Ostatnie badania przeprowadzone przez uczonych na Uniwersytecie w Pensylwanii dowiodły, że pestka z awokado skutecznie obniża ciśnienie i chroni organizm przed chorobami układu krążenia. Wielbiciele awokado na pewno nie muszą martwić się o cukrzycę czy nadciśnienie. Pestka wykazuje również właściwości grzybobójcze, owadobójcze i przeciwbakteryjne. Pestka z awokado potrafi rozprawić się ze wszystkimi nieproszonymi gośćmi w naszym organizmie.

Skoro już wiemy jakie bogactwa kryje w sobie niepozorna pestka, możemy przejść do kwestii technicznej — co zrobić z pestką awokado? Pestkę z awokado spożywa się w formie sproszkowanej jako dodatek do koktajli, owsianek, soków lub jako posypkę do kanapek itd. – możliwości są niezliczone. Aby przygotować proszek z pestki awokado, powinniśmy przez 2-3 dni suszyć pestkę na słońcu lub kaloryferze, aż skorupa zacznie pękać. Jeśli jednak wolimy wysuszyć je szybciej, możemy włożyć pestkę do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i trzymać przez 2 godziny. Później, wysuszoną pestkę można zetrzeć na tarce lub w blenderze. Proszek z pestki awokado będzie miał gorzki i lekko orzechowy smak.

Jak rozpoznać dojrzałe awokado?

Awokado zyskało na popularności w ciągu ostatnich kilku lat. Warto wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę wybierając odpowiednie awokado. Najlepsze awokado ma brązową skórkę i jest dość miękkie w dotyku. Zbyt miękki owoc może być oznaką jego starości lub zepsucia. Kiedy przekroimy dojrzały owoc, powinniśmy z łatwością wydrążyć miąższ łyżką. Sposoby na z wykorzystanie awokado znajdziemy niemal na każdym kulinarnym blogu lub stronie z przepisami. Z awokado możemy przygotować guacamole, smarowidło na kanapkę, można nawet zblendować awokado z bananem i kakao, co w efekcie da nam zdrowy i dietetyczny deser.

Kiedy kupimy awokado, które jest bardzo twarde, wystarczy potrzymać go przez 1-5 dni na parapecie, aż samo zmięknie. Jeśli jednak nie chcemy tyle czasu czekać, możemy zawinąć awokado w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego do 90 stopni piekarnika i trzymać przez 10 do 15 minut. Jeśli kupimy większą ilość awokado i nie mamy w planach zjedzenia ich wszystkich od razu, owoce możemy śmiało przechowywać w lodówce — wtedy zachowają świeżość i sprężystość.

Jak jeść owoc awokado?

Awokado można jeść na kilka sposobów. Tak jak z mango — są różne szkoły obierania awokado. Można przekroić awokado wzdłuż, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką. Innym sposobem jest przekrojenie wzdłuż owocu awokado, usunięcie pestki, obranie skóry i pokrojenie go w plasterki. Można wydłubać miąższ, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem, a potem zjeść. Sposobów jest mnóstwo tak jak samych odmian awokado.

Owoc awokado występuje w Ameryce Centralnej, Południowej i w niektórych rejonach Azji, w kilkudziesięciu odmianach. Jednak największą popularnością cieszy się w Ameryce Łacińskiej. Wiedzieliście, że w języku Azteków awokado oznacza…jądro? Inni badacze doszukują się etymologii nazwy owocu w jednym z języków azteckich. Słowo awokado miałoby wtedy oznaczać – skórka aligatora. Aztekowie nazywali awokado masłem bogów.

W polskich sklepach możemy znaleźć jak na razie dwie odmiany awokado: hass i fuerte. Hass są stosunkowo niewielkie, a miąższ ma delikatny, orzechowy smak. Jego skórka jest brązowa i chropowata. Fuerte wyglądem przypomina gruszkę, zazwyczaj ma cienką, zieloną skórkę. Owoc wypełniony jest zielono-żółtym, kremowym miąższem.

Co to jest gruszka smaczliwka?

Gruszka smaczliwka to osobliwa nazwa, którą nasi rodacy nazwali…awokado. Dlaczego gruszka smaczliwka? Najprawdopodobniej nasi przodkowie, racząc się pierwszymi awokado, próbowali znaleźć dla tego owocu odpowiednią, swojsko brzmiącą nazwę. Jako że pewne odmiany awokado przypominają wyglądem gruszkę, ta nazwa wydała się im najwłaściwsza. Mimo że miąższ awokado nie jest ani słodki, ani gorzki, a raczej ma konsystencję masła i orzechowy posmak, na całym świecie ma swoich wiernych fanów i zagorzałych przeciwników. Niektórzy twierdzą, że fani awokado wypracowali sobie tzw. smak nabyty (ang. acquired taste), czyli po prostu…przyzwyczaili się do tego, jak ów egzotyczny owoc smakuje.

Kosmetyki z olejkiem z awokado?

Niewiele osób wie, że awokado to nie tylko doskonały owoc do jedzenia. Coraz częściej masła bogów używa się do pielęgnacji ciała i produkcji kremów, maseczek i innych kosmetycznych specyfików. Victoria Beckham jest chyba najbardziej znaną fanką zabiegów pielęgnacyjnych z wykorzystaniem awokado — gwiazda powtarza te zabiegi kilka razy w tygodniu.

W kosmetyce szczególnie ceniony jest olej z awokado. Olej z awokado reguluje gospodarkę wodno-lipidową, regeneruje i odżywia skórę. Ponadto doskonale nawilża i sprawia, że naskórek wraca do prawidłowego funkcjonowania. Bogaty w witaminę E i karoten olej z zielonego, egzotycznego owocu doskonale goi płytkie zranienia i ubytki skórne. Kosmetyki z dodatkiem oleju z awokado szybko się wchłaniają i są bardzo łagodne dla skóry. Osoby, które mają problem z łuszczycą czy łupieżem powinny używać szamponów z ekstraktem z awokado. Olejek z awokado można używać do masażu, ponieważ działa relaksująco, regenerująco i dodatkowo ujędrnia skórę.

Domowa maseczka z awokado, jak zrobić?

Poniżej mamy dla was kilka przepisów na maseczki z awokado.

Awokado + miód. Idealnie nawilża i wygładza. Przygotuj połówkę awokado, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki miodu. Wszystko wymieszaj i zgnieć na spójną masę. Nałóż na twarz i trzymaj przez 15 minut. Możesz powtórzyć dwa razy w tygodniu.

Awokado + marchewka. Idealnie oczyszcza i nawilża. Ugotuj marchewkę aż będzie miękka. W miseczce rozdrobnij widelcem pół awokado i marchewkę. Dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek. Nałóż na twarz i trzymaj 15 minut. Wystarczy stosować ją raz w tygodniu.

Awokado + banan. Idealnie dla osób z podrażnioną i suchą skórą. Rozdrobnij pół banana i pół awokado w miseczce. Dodaj dwie łyżki oliwy i sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Wszystko wymieszaj i nałóż na twarz. Trzymaj 15 minut.

Awokado. Maseczka pod oczy. Niewiele osób wie, że w miąższu awokado znajdują się duże ilości kolagenu, zwłaszcza w partiach przy skórce. Zeskrob z wnętrza skórki resztki awokado i połóż bezpośrednio pod oczy. Możesz położyć na maseczkę zwilżone zimną wodą waciki. Pozostaw maseczkę pod oczami na 20 minut, a potem dokładnie zmyj. Możesz powtarzać zabieg codziennie.

Awokado, owoc idealny?

Awokado nie bez powodu nazywany jest masłem bogów i bardzo dobrze, że owoc je coraz więcej osób w Polsce — czego dowodzi ilość zielonych owoców w sklepach, nawet tych najmniejszych, osiedlowych. Pokazaliśmy wam jak bogate w wartości odżywcze i inne dobre dla naszego organizmu rzeczy jest awokado, a zwłaszcza pestka z awokado, dlatego mamy nadzieję, że nie będzie już lądować w koszu, ale znajdzie zastosowanie w waszej kuchni.

Na koniec podajemy wam przepis na guacamole – przepyszną pastę z awokado, która jest łatwa w przygotowaniu. Ciekawostką jest, że guacamole zajadali się już starożytni Aztekowie.

Do przygotowania guacamole będziecie potrzebowali wydrążonego miąższu z dwóch awokado. Włóżcie go do miseczki i rozgniećcie go widelcem. Następnie dodajcie 2 łyżeczki soku z limonki, szczyptę soli i rozgnieciony w prasce mały ząbek czosnku. Wszystko wymieszajcie, by składniki połączyli się ze sobą dokładnie. Guacamole można mieszać z papryką chilli lub pokrojonym w kostkę pomidorem. Guacamole można rozsmarowywać na tostach, chlebie czy jeść z kukurydzianymi meksykańskimi chipsami — nachosami. Smacznego!

Mamy nadzieję, że ten artykuł pokazał wam jakim skarbem jest awokado. Od dziś wiecie, że pestka z awokado jest kopalnią wartości odżywczych i warto jej nie wyrzucać. Potraficie też wykorzystać owoc awokado do zrobienia domowej maseczki. Kto jeszcze nie ma w domu awokado, niech szybko biegnie do sklepu. Napiszcie nam co myślicie o maśle bogów. Co w nim najbardziej lubicie albo nie lubicie?

ZOBACZ ZDJĘCIE:

pestka z awokado
Fot.instagram.com @thoughtcatalog

Awokado to bomba witaminowa – o tym wiedzą wszyscy. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że to nie zielony miąższ a pestka ma najwięcej wartości odżywczych.

jak zrobić maseczkę z awokado
Instagram.com @
thebeautymaker_official

Awokado świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. 

ZOBACZ TEŻ:

  1. Najmodniejsze fryzury. Na co powinnaś postawić?
  2. Czy nowa kolekcja Moschino jest plagiatem? Edda Gimnes pozywa włoską markę
  3. Hydrolat – czyli must have w łazience każdej kobiety

 

Redaktor Prowadzący portalu Lelum.pl, absolwentka historii sztuki na KUL. Uwielbia eksperymenty kulinarne, filmy Antonioniego i zwiedzać końce internetów. Nienasycona ciekawość świata, ludzi i życia doprowadziła ją do Redakcji Lelum.pl.