Lifestyle.Lelum.pl > Plotki i gwiazdy > Jak przyrządzić prawdziwe bolognese? Przedstawiamy przepis na sos, którego nie powstydziłby się żaden Włoch!
Dominika Bryś
Dominika Bryś 15.03.2021 13:49

Jak przyrządzić prawdziwe bolognese? Przedstawiamy przepis na sos, którego nie powstydziłby się żaden Włoch!

prawdziwe bolognese
fot. nerfee mirandilla, www.unsplash.com

Tradycyjny sos boloński to bogaty, gęsty sos mięsny, który należy gotować przez 4 godziny. Tak, 4 godziny! Im dłużej ten sos jest gotowany na wolnym ogniu, tym lepszy jego smak, więc poświęć ten czas, aby uzyskać najsmaczniejszy efekt.

Oba są sosami włoskimi z niewielkimi różnicami, ale oba są wykonane z mięsa. Bolognese (Ragu all Bolognese) pochodzi z Bolonii we Włoszech. Ragu pochodzi za to z Neapolu. Różnica w tych sosach polega na tym, że w Ragu nie ma wina.

Jak przyrządzić prawdziwe bolognese?

Wiedziałaś, że robiąc prawdziwe bolognese użyjesz składników takich jak marchewka, seler, czy… mleko? Ten tradycyjny, włoski sos to klasyk, na który warto poświęcić trochę czasu. W tym artykule przedstawiamy przepis, którego nie powstydziłby się żaden Włoch!

Kiedy można by oczekiwać, że we włoskiej recepturze znajdzie się oregano lub bazylia, w Bolonii przyprawy są minimalne. Używana jest tylko sól i pieprz.

Prawdziwe bolognese – składniki

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka niesolonego masła

600 gramów mielonej wołowiny

600 gramów mielonej wieprzowiny

170 gramów drobno posiekanej pancetty

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

Duża cebula

2 łodygi selera, drobno posiekane

1 duża marchewka

5 ząbków czosnku, startych lub drobno posiekanych

1 szklanka białego wina lub czerwonego

3 szklanki dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty

1 szklanka (mleka

1 szklanka bulionu

Jak przyrządzić prawdziwe bolognese?

1. Przygotuj mięso.

Wołowinę, wieprzowinę i pancettę zrumień na oliwie z oliwek i maśle. Dodać pieprz i sól.

2. Dodaj posiekane drobno warzywa.

Posiekaną cebulę, seler, czosnek i marchewkę dodaj na patelnię.

3. Dodaj wino.

Dodać wino i trochę zredukuj sos na odkrytej patelni.

4. Dodaj kolejne składniki.

Dodaj przecier pomidorowy / passatę, bulion wołowy i mleko. Wymieszaj, częściowo przykryj i podgrzewaj przez 4 godziny na wolnym ogniu. Często mieszaj sos, by nie przywarł do patelni. Jeśli jakikolwiek tłuszcz uniesie się do góry, użyj łyżki, aby go zebrać. Jeśli stwierdzisz, że płyn się nie zmniejsza, zdejmij całkowicie pokrywkę i upewnij się, że sos bulgocze. Na koniec dodaj do niego pieprz i sól.

Tagi: