Kobieta.Swiatgwiazd.pl > Styl Życia > Produkt, którego Polacy używają codziennie może być bardzo szkodliwy. Obniża płodność, niszczy też żołądek
Karina Sulich
Karina Sulich 30.05.2020 23:19

Produkt, którego Polacy używają codziennie może być bardzo szkodliwy. Obniża płodność, niszczy też żołądek

GIS
zdjęcie poglądowe/Fot. pexels.com/Jean van der Meulen

Polacy powinni przestać używać kostek rosołowych. Okazuje się, że są one bardzo szkodliwe!

  1. Był gwiazdą „Europa da się lubić”. Co dziś robi uwielbiany przez widzów Paolo Cozza? Wielu się zdziwi
  2. Już za kilka dni. Tysiące Polaków mogą stracić dostęp do telewizji
  3. Lidl znów przebił konkurencję. Wszystkie miłośniczki gotowania będą zachwycone

ZOBACZ TEŻ:

Polacy chętnie używają tego produktu, lecz rzadko kiedy zdają sobie sprawę z jego szkodliwych właściwości. O czym mowa? Okazuje się, że niezwykle popularna w kuchni kostka rosołowa i zawarte w niej barwniki, tłuszcze oraz polepszacze smaku mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, obniżyć płodność czy też zniszczyć nasz żołądek.
Niektórzy Polacy używają jej codziennie, nie wiedząc, jak bardzo narażają swoje zdrowie. Okazuje się, że kupna kostka rosołowa, którą często dodajemy do dań, zawiera nie tylko mnóstwo soli, ale także wiele innych, niezdrowych składników, które przyczyniają się do wystąpienia poważnych chorób.
Polacy codziennie narażają swoje zdrowie
Polacy, którzy używają kupnej kostki rosołowej, nieświadomie niszczą zdrowie swoje i swoich bliskich. Dlaczego? Jak się okazuje ten popularny produkt to istna chemiczna bomba, która powinna czym prędzej zniknąć z naszej kuchni.
Dlaczego kostka rosołowa jest niezdrowa? Kostka rosołowa jest niezdrowa, bo zawiera mnóstwo soli, której nadmiar może doprowadzić do nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zawału, kamicy nerkowej, osteoporozy, raka żołądka, otyłości, astmy, a także demencji. Sól to jednak niejedyny problem kostki rosołowej. Jak na nasze zdrowie wpływają zawarte w niej barwniki, polepszacze smaku i tłuszcze?

Niezdrowa kostka rosołowa

Barwnik zawarty w kostce rosołowej, jakim jest żółty karmel amoniakalny, może powodować nadpobudliwość, uszkodzić nasz żołądek, wątrobę, a nawet obniżyć płodności. Kolejnym niechcianym składnikiem jest olej palmowy, często występujący na etykiecie pod mniej groźną nazwą tłuszcz roślinny. Olej palmowy jest rakotwórczy i podnosi poziom złego choresterolu, dodatkowo jest przyczyną cukrzycy, chorób serca i problemów z płodnością.

W kostce rosołowej występują również polepszacze smaku. E-621 to nic innego jak glutaminian sodu, który może powodować rozdrażnienie, zawroty głowy czy palpitacje serca. Szkodliwe dla naszego zdrowia jest również E-631, czyli inozynian disodowy, a także guanylan disodowy E-627 niewskazany szczególnie dla astmatyków i wrażliwych na aspirynę.

Choć Polacy chętnie sięgają po kostkę rosołową, ze względu na własne zdrowie, pora zacząć przyrządzać samodzielnie alternatywę we własnym domu.