Awokado nie bez przyczyny określane jest zaszczytnym mianem
Awokado nie bez przyczyny określane jest zaszczytnym mianem
Ten zielony owoc o nieregularnych kształtach od dłuższego czasu cieszy się ogromną popularnością. Przysmak, który stał się nieodzownym elementem diety milionów Polaków, rośnie w klimacie tropikalnym i ma wiele witamin oraz składników odżywczych. Zastanawiałaś się, co jeszcze skrywa w sobie awokado? Odpowiedź brzmi… pestkę, która jest prawdziwą skarbnicą niezwykłych właściwości.
Awokado to nieocenione źródło witamin
Awokado nie bez przyczyny uznawane jest za superfood oraz owoc bogaty w liczne witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe. W przeciwieństwie do większości owoców może poszczycić się niewielką zawartością cukrów prostych. Produkt ten jest natomiast bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), których zawartość szacowana jest na około 20-30%.
Niewiele osób wie, ale jego pestka również posiada wiele niezwykłych właściwości. Wszystko dzięki zawartych w niej antyoksydantach, których jest nawet o dwa razy więcej niż w samym miąższy. Jak wykorzystać pestkę z awokado? Możliwości jest naprawdę wiele.
Jak wykorzystać pestkę z awokado? Poznaj 5 sposobów
Sposób nr 1
Nie wiesz co zrobić z pestką awokado? Wystarczy, że wbijesz ją w trzy wykałaczki i zanurzysz w szklance w 3/4 wypełnionej wodą. Codziennie uzupełnianie płynu sprawi, że roślina wyda na świat owoce.
Sposób nr 2
Peeling z awokado to kolejny wyjątkowy sposób na wykorzystanie pestki. Produkt będzie wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy. Wystarczy, że ususzysz pestki, następnie zmielisz je na drobny puder i zmieszasz z olejem kokosowym .
Sposób nr 3
Co powiesz na barwnik do tkanin? Wystarczy, że kilka pestek, będziesz gotować w stalowym garnku od 20 do 60 minut. Ostry róż, który powstanie, skradnie twoje serce.
Sposób nr 4
Pestka to również wyjątkowy dodatek do smoothie. Wystarczy, że ją ususzysz, zmielisz na proszek i zamkniesz w szczelnym słoiczku.
Sposób nr 5
Okazuje się, że z pestki awokado wykonasz nawet… herbatę. Ususzoną pestkę zmiel na proszek lub pokrój w kawałki. Następnie zalej ją wrzątkiem i zaparzaj przez 10 minut.
ZOBACZ ZDJĘCIA:

Awokado to nieocenione źródło witamin i składników odżywczych.

Jego pestkę możesz wykorzystać.

Zdrowie Ci za to podziękuje.
ZOBACZ TEŻ:
Źródło: elle.pl