Cebula to warzywo, które nada smaku każdej potrawie. Nie ma na świecie kuchni, która nie wykorzystywałaby jej do swoich potraw. Wszyscy ją kochamy, ale krojenie jej nie należy do najprzyjemniejszych czynności! Odkryj 8 wskazówek, które odmienią Twoje podejście do krojenia cebuli.
Cebula to warzywo, które nada smaku każdej potrawie. Nie ma na świecie kuchni, która nie wykorzystywałaby jej do swoich potraw. Wszyscy ją kochamy, ale krojenie jej nie należy do najprzyjemniejszych czynności! Odkryj 8 wskazówek, które odmienią Twoje podejście do krojenia cebuli.
Nie, to nie będzie specjalny kostium, albo maska na twarz. Te sposoby wykorzystasz w domu i zajmie Ci to kilka minut! Jak przestać płakać przez krojenie cebuli? Okazuje się, że sposobów jest naprawdę sporo!
Jak nie płakać przy obieraniu cebuli?
- Zanurz cebulę w wodzie! Wybierz do tego niezbyt głęboką miskę. Woda musi być chłodna. Może nie być to za wygodne dla Twojego nadgarstka, ale jeśli będziesz stanowczo trzymać cebulę i nóż, nic złego się nie stanie. Woda zablokuje enzymy, które produkuje cebula – jeśli nie będą miały kontaktu z powietrzem, nie podrażnią oczu.
2. Krój cebulę przy zapalonym palniku na kuchence. Nie jest do końca znany powód, dla którego ten sposób działa. Podobno podczas spalania się płomień ”wchłania” wydzielające się enzymy.
3. To proste! Dobrze naostrzony nóż nie powoduje rozwarstwiania się cebuli. Mniej rozwarstwionych, otwartych komórek cebuli, mniej enzymu i naszych łez.
4. To może oczywiste, ale musi się znaleźć na tej liście. Nie ocieraj łez z twarzy rękoma! Enzymy, które znajdują się na twoich dłoniach, są bliżej powiek. Potęgujesz łzawienie.
Cebula wciąż doprowadza cię do łez?
5. Umieść swoją deskę do krojenia jak najbliżej wentylacji, przeciągu. Ruch powietrza spowoduje szybsze wydalenie się cebulowych oparów z pomieszczenia.
6. Cytryna to owoc bardzo pomocny w kuchni. Potrafi chłonąć brzydkie zapachy z lodówki, doczyszczać garnki, w tym przypadku również nam pomoże. Potrzyj cytryną ostrze, którego będziesz używać do krojenia cebuli. Powtarzaj czynność podczas krojenia.
7. Możesz też spróbować sposobu z wychłodzeniem cebuli w lodówce, możesz to zrobić pół godziny przed krojeniem albo około doby. Chłód spowolni zamianę enzymu w gazy. Pamiętaj jednak, żeby cebuli nie przechowywać na stałe w lodówce, bo to jej nie służy.
8. Korzenie cebuli odkrój na końcu. Jest to sposób Gordona Ramseya. Gdy zaczynasz od odcięcia korzenia, enzymy uwalniają się nawet zanim zaczniesz siekać to warzywo.
Wybierz sposób dla siebie!
Każdy z tych sposobów działa na nas różnie, mniej lub bardziej skutecznie. Nie zrażaj się, tylko próbuj do skutku, aż krojenie cebuli przestanie być dla ciebie nieprzyjemną częścią gotowania!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Cebula, choć pyszna daje nam wiele powodów do płaczu.
Cytryna jak zwykle pomocna w kuchni – warto spróbować też tego sposobu.
ZOBACZ TEŻ:
źródło: msn.com