Pieprz w świeżo zmielonej wersji to prawdziwy raj dla podniebienia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że plastikowy młynek, w którym możemy go kupić, wcale nie musi zostać przez nas wyrzucony. Można użyć go ponownie w banalnie prosty sposób! W ten sposób zaoszczędzimy sporo pieniędzy i będziemy mogli cieszyć się smakiem bez zbędnych kosztów.
Pieprz w świeżo zmielonej wersji to prawdziwy raj dla podniebienia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że plastikowy młynek, w którym możemy go kupić, wcale nie musi zostać przez nas wyrzucony. Można użyć go ponownie w banalnie prosty sposób! W ten sposób zaoszczędzimy sporo pieniędzy i będziemy mogli cieszyć się smakiem bez zbędnych kosztów.
Pieprz w młynku jednorazowym można regularnie uzupełniać i nie przepłacać na kupno kolejnych młynków. Wystarczy odpowiednio podważyć plastikową główkę młynka, wsypać nowe ziarenka i ją zakręcić. Nic prostszego. I bardziej ekonomicznego.
Jak otworzyć jednorazowy młynek do pieprzu?
Gdy twój jednorazowy młynek nie będzie już miał w sobie ani jednego ziarenka pieprzu wystarczy, że zagotujesz wodę. Wlej ją do miski lub kubka i zanurz plastikową końcówkę w wodzie. Ciepło zmiękczy plastik i bez trudu zdejmiesz główkę ze szklanej butelki!
Następnie umyj młynek, szklaną butelkę i osusz. Możesz teraz kupić pieprz ziarnisty, za około 4 razy mniejszą cenę niż nowy młynek jednorazowy i wypełnić ziarnami wnętrze umytej butelki. Trik jest prosty i pozwala zaoszczędzić dużo pieniędzy.
Pieprz w młynkach jednorazowych – czy to ma sens?
Wiele z nas nie wyobraża sobie kuchni bez najbardziej znanej przyprawy świata. Pomału odchodzi się już od używania zmielonej wersji, z uwagi na to, że jej aromat jest znacznie gorszy i czyni nasze potrawy mniej wyrazistymi. Choć ostrość zostaje, to świeżo zmielony pieprz jest nieporównywalnie lepszy.
Jednorazowe młynki kosztują od 8 do 10 złotych. Nie jest to dużo, ale ich zawartość jest niewielka, więc szybko się kończą. Wielu z nas nie wie, że można je uzupełnić ponownie, zaoszczędzając pieniądze i dbając o środowisko. A jeśli już to zrobimy, to polecamy zerknąć na fenomenalny przepis na makaron z tą wyjątkową przyprawą w roli głównej. Jak przygotować ciacio e pepe dowiesz się, klikając tutaj.
ZOBACZ ZDJĘCIA:

Wystarczy zanurzyć młynek w ciepłej wodzie, zdejmiemy wówczas z łatwością plastikową nakrywkę.

Świeże ziarna z łatwością przesypiemy do młynka.

Coraz mniej popularne staje się używanie pieprzu w tradycyjnej pieprzniczce. W domach i restauracjach taki widok staje się rzadkością.
ZOBACZ TEŻ: