Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Większość z nas źle przyrządza kurczaka. Popełniamy ogromny błąd, zapominając o kilku zasadach
Paulina Rakowska
Paulina Rakowska 05.05.2020 14:58

Większość z nas źle przyrządza kurczaka. Popełniamy ogromny błąd, zapominając o kilku zasadach

kurczak
fot. pixabay.com/JESHOOTS-com

Gotowanie, smażenie czy pieczenie kurczaka nie wydaje się specjalnie trudną czynnością, jednak jak się okazuje, większość z nas przejmuje tę wiedzę od rodziców czy dziadków, niekoniecznie ją weryfikując. Czasami niestety prowadzi to do popełniania błędów, które mogą mieć poważne konsekwencje.

Kurczak dość często ląduje na naszych talerzach, ale czy aby na pewno wiemy, jak odpowiednio go przyrządzić, żeby sobie nie zaszkodzić? Wielu z nas popełnia podstawowe błędy, z których nawet nie zdajemy sobie sprawy. Skutki naszej nieuwagi mogą nas sporo kosztować.

Kurczak? Nic prostszego!

Skąd wiesz, że Twój kurczak jest już gotowy? Sprawdzasz jego teksturę czy kolor? A może używasz specjalnego termometra do mięsa? Według opisanych na portalu focus.pl badań, żaden z ww. sposobów nie daje nam stuprocentowej gwarancji właściwego przygotowania.

Większość osób uwagę skupia przede wszystkim na kolorze mięsa, dochodząc do wniosku, że gdy nie jest już różowe, możemy je spożywać. Nic bardziej mylnego. Niedopieczony kurczak może byś siedliskiem wielu patogenów.

  1. W ostatniej chwili poluzowano obostrzenie, o którym nikt nie mówi. Wiadomość ucieszy wielu
  2. Z samego rana Łukasz Szumowski wydał nagły apel. Jego słowa nie pozostawiają wątpliwości
  3. Odbierająca mowę oferta w Biedronce. Mięso tańsze od butelki wody

Przygotowanie kurczaka

Zgodnie z informacją podaną na portalu focus.pl, według Światowej Organizacji Zdrowia kurczak powinien być przygotowywany w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza, a jak się okazuje, mięso kolor zmienia już przy 55 stopniach. Potrafi to zatem wprowadzić nas w bardzo poważny błąd.

Co zalecają naukowcy? Ani kolor, ani tekstura, ani nawet termometry, które często zawodzą, nie dają nam pełnej gwarancji, że mięso jest już gotowe. Należy zatem stosować wszystkie te sposoby i dokładnie sprawdzać, czy wszystkie powierzchnie są gotowe. A czy myć kurczaka? Odpowiadamy tutaj.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Kurczak

Przygotowanie kurczaka może okazać się nieco trudniejsze, niż myśleliście.

kurczak

Najczęściej oceniamy kurczaka po jego kolorze i teksturze.

kurczak

Warto jednak sprawdzać jego stan także specjalnym termometrem do mięsa.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Ogromny hałas, huk, antyterroryści. Akcja CBŚP w Warszawie. Co się dzieje?
  2. Szumowski mówi o ponownym wprowadzaniu restrykcji w poruszaniu się. Okropny scenariusz
  3. Można już kupić polskie truskawki. Ceny odbiorą wam mowę
  4. Taniec z gwiazdami: 4-letnia córka jednego z jury została za granicą. Dramatyczna prawda
  5. Alicja Bachleda-Curuś jest w ciąży? Pojawiło się nagranie, po którym wiele osób nie ma już wątpliwości
  6. Ważny komunikat Ministerstwa Zdrowia. Dobre informacje, pojawiła się nowa możliwość

źródło: focus.pl