Lelum.pl

fot. pexels.com/One Shot

Odgrzewanie jednego produktu może ci zaszkodzić. Straszne, że większość z nas pomija zasadę

20 Lipca 2020

Autor tekstu:

Aleksandra Kwaterkiewicz

Odgrzewanie resztek, które zostały po posiłkach, może być niebezpieczne dla zdrowia. Mało kto wie o tym, że powinniśmy stosować się do jednej ważnej zasady, dzięki której unikniemy poważnego zatrucia. Dotyczy to każdego dania, które poddajemy ponownie obróbce termicznej.

Odgrzewanie resztek, które zostały po posiłkach, może być niebezpieczne dla zdrowia. Mało kto wie o tym, że powinniśmy stosować się do jednej ważnej zasady, dzięki której unikniemy poważnego zatrucia. Dotyczy to każdego dania, które poddajemy ponownie obróbce termicznej.

Odgrzewanie to sposób na niemarnowanie jedzenia. Często specjalnie gotujemy więcej, by móc bez kłopotu w chwilę mieć gotowy posiłek. Choć podgrzewanie dań nie wydaje się być zadaniem trudnym, często zapominamy o jednej bardzo ważnej rzeczy, która uchroni nas przed przykrymi konsekwencjami.

Odgrzewanie – ważne zasady

Pierwszą rzeczą, na którą musimy zwrócić uwagę, jest to, w jaki sposób przechowujemy jedzenie, które będziemy mieli zamiar odgrzać. Danie powinno znajdować się w lodówce, włożone do niej zaraz po wystygnięciu. Kiedy podchodzimy do odgrzewania, musimy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy.

test

Zawsze starajmy się doprowadzić produkt do temperatury powyżej 85 stopni Celsjusza. Jeśli używamy do tego celu piekarnika, użyjmy specjalnego termometru. Pamiętajmy, że należy włożyć go do połowy dania, tak, by końcówka nie dotykała rozgrzanej blachy.

Wysoka temperatura zapewnia bezpieczeństwo

Jeśli odgrzewamy danie na kuchence, doprowadźmy je do wrzenia, jeśli jest to makaron lub podobne danie, gotujmy je, ciągle mieszając przynajmniej 10 minut. Bardzo ważne jest także to, by jedzenie, które przechowujemy, nie znajdowało się w lodówce dłużej niż trzy dni. Kobiety w ciąży, dzieci czy seniorzy powinni spożywać gotowe dania przechowywane maksymalnie 24 godziny. Ich układy pokarmowe są zbyt delikatne.

Jeśli wiemy, że nie zjemy danego dania w ciągu trzech dni, należy opatrzeć go datą i zamrozić. Bardzo ważne jest, by uważać w przypadku odgrzewania ryżu bądź produktów mających w sobie skrobię. Nawet doprowadzone do 100 stopni Celsjusza produkty te mogą mieć w sobie bakterię behind bacillus cereus. Szczególnie szybko należy spożywać dania zrobione z dodatkiem nabiału, na przykład typowe dla włoskiej kuchni trzyskładnikowe makarony z parmezanem.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

odgrzewanie

Podczas odgrzewania należy pamiętać o mieszaniu jedzenia, by osiągnęło jednolitą, wysoką temperaturę.

odgrzewanie

Warto mieć w kuchni termometr, by kontrolować temperaturę odgrzewanego jedzenia.

odgrzewanie

Unikajmy odgrzewania potraw z ryżu i mąki. Jeśli już musimy, nie przechowujmy ich dłużej niż 24 godziny.

ZOBACZ TEŻ:

źródło: mirror.co.uk

Tagi:

Podobne artykuły

Dom

Znamy cenę za pączki w Biedronce w tłusty czwartek. Szynka 2,99 zł, sok 1,57 zł i inne promocje
Czytaj więcej >

Dom

Nadzwyczajne okazje w Pepco. Każda kobieta czym prędzej będzie chciała kupić 5 produktów
Czytaj więcej >

Dom

Dzisiaj zaczęły się zaskakujące promocje w Biedronce. Podajemy, co można taniej kupić
Czytaj więcej >

Dom

Biedronka rusza z wielkimi promocjami wraz z początkiem tygodnia. Cena mięsa i ryb znacznie obniżona
Czytaj więcej >

Dom

Okazje tygodnia w Biedronce. Garnki, czajniki, patelnie i wiele innych w hitowych cenach
Czytaj więcej >

Dom

Jutro będą imponujące promocje w Biedronce
Czytaj więcej >
Aleksandra Kwaterkiewicz

Redaktorka w Lelum.pl. Studentka kulturoznawstwa na UKSW w Warszawie. Wielbicielka jogi. Codziennie zaczyna poranek od powitania słońca i medytacji. W każdej wolnej chwili czyta książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: ​[email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]