Rosół uznawany jest nie tylko za króla zup, ale również niezawodną bazę do stworzenia innych. Nie bez przyczyny jest obowiązkową pozycją niedzielnego menu, w domu większości Polaków. Nie wiesz co zrobić z warzywami po gotowaniu rosołu? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Wystarczy zaledwie chwila, by zamienić je w wykwintne danie, które skradnie nie tylko twoje serce, ale również kubki smakowe!

Rosół to wywar, którego przygotowywanie przekazywane jest z pokolenia na pokolenia. Ile rodzin, tyle różnych przepisów na jego prawidłowe wykonanie. Kluczem do sukcesu jest oczywiście czas, jaki nasza potrawa spędzi na ogniu. Gotowany z sercem i starannością, odwdzięczy się nie tylko pokaźnymi oczkami pływającymi na jego wierzchu, ale również całą masą witamin, za które podziękuje ci zdrowie i uroda. Okazuje się, że warzywa, które pozostają po jego przyrządzeniu, możesz wykorzystać.

Rosół to król wśród zup 

Rosół to jedna z tych potraw, bez których niedziela mogłaby nie istnieć. Rozgrzewający i sycący idealnie sprawdzi się zimą jako naturalny sposób walki z przeziębieniem i osłabieniem organizmu. Niepodważalne jest, że zupa ta nie należy do ulubionych dań osób niecierpliwych. Jej przygotowywanie wymaga czasu i nie bez przyczyny niekiedy nazywane jest prawdziwą sztuką. 

Zastanawiałaś się kiedyś, co zrobić z masą warzyw, która pozostaje po jego gotowaniu? W kuchni stawiasz na intensywny smak i szybkie rozwiązania? Świetnie się składa. Gwarantujemy, że przepis, który pojawił się na stronie aniagotuje.pl skradnie twoje serce. Tym prostym sposobem raz na zawsze zapomnisz o marnowaniu i wyrzucaniu jedzenia. 

Jak wykorzystać warzywa z rosołu? 

Nie wiesz co zrobić z warzywami po gotowaniu rosołu? Na stronie internetowej aniagotuje.pl pojawił się przepis na kotlety z warzyw z rosołu. Pomysł ten zupełnie skradł kulinarne serca miłośników gotowania. Najwyższa pora, abyś i ty dołączyła do grona szczęśliwców, którzy mieli okazję je przetestować.

Składniki:

  1. 2 szklanki posiekanych warzyw z rosołu,
  2. 1 jajko,
  3. 0,5 łyżeczki soli,
  4. 0,5 łyżeczki pieprzu,
  5. 5 łyżek bułki tartej,
  6. 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  7. 2 łyżki mąki pszennej,
  8. garść świeżych ziół: oregano, bazylia, szczypior, kolendra oraz lubczyk. 

Przygotowanie

  1. Warzywa zetrzyj na tarce lub ugnieć widelcem. 
  2. Do miski z przestudzonymi warzywami dodaj jajko, sól, pieprz, bułkę tartą, mąkę, jogurt oraz drobno posiekane zioła. 
  3. Całość dokładnie wymieszaj. 
  4. Na nagrzaną patelnię wlej olej. 
  5. Z masy uformuj kule wielkości orzecha włoskiego i ułóż na patelni. 
  6. Każdą delikatnie spłaszcz palcami. 
  7. Smaż na rumiano z obydwu stron. 

Przygotowanie kotlecików zajmuje zaledwie 25 minut, a smak jeszcze na długo pozostanie w twojej pamięci!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Rosół
instagram.com @foodielover_m

Rosół to król polskich zup. 

Rosół
instagram.com @comovi

Warzywa po jego gotowaniu możesz wykorzystać. 

Rosół
Instagram.com @zawszecosdobrego

Kotlety warzywne skradną twoje serce!

ZOBACZ TEŻ:

  1. Skażony cukier w polskich sklepach. GIS podjął pilną decyzję
  2. Czego brakuje na zdjęciu przysmaku? Tylko 1% ludzi odgadnie
  3. Zostawiła małe dziecko z babcią pod wpływem. Sama poszła na imprezę
  4. Odważne sceny z Polą Raksą wywołały poruszenie. Wszyscy zaniemówili gdy je zobaczyli
  5. Córka Anny Przybylskiej tęskni za mamą. W ważnej chwili nie mogła powstrzymać łez
  6. Miał być sukces, a jest skandal. Po premierze filmu o Zenku na jaw wyszły horrendalne kulisy

Źródło: aniagotuje.pl

Poprzedni artykułMałgorzata Rozenek z grzywką i długimi włosami. Fanka: ”Myślałam, że Doda”
Następny artykułNie żyje uwielbiana prezenterka „Love Island”. Miała tylko 40 lat, fani nie mogą uwierzyć
Redaktor działu Lifestyle w Lelum.pl. Ukończyła Dziennikarstwo na lubelskim UMCESie. Pisanie tekstów było jej pasją, odkąd pamięta. To właśnie w tej dziedzinie chciałaby być perfekcjonistką. Miłośniczka zumby, klimatów latino i włoskiego jedzenia. Nienawidzi nudy i monotonii. Optymistka, dla której każdy kolejny dzień to nowa przygoda.