Chleb, który sczerstwiał jest mało apetyczny i w zasadzie mamy ochotę go tylko wyrzucić. Ale nie musimy wcale tego robić. Są skuteczne sposoby, by szybko dać mu nowe życie. Teraz gdy trwa kwarantanna, nie jest łatwo chodzić do piekarni każdego dnia. Mimo to codziennie świeże pieczywo na śniadanie to zadanie do wykonania.

Chleb najpyszniejszy jest kiedy przyniesiemy go prosto z piekarni. Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze i ten zapach! Ale co zrobić jeśli chleb nam sczerstwieje? Absolutnie go nie wyrzucajmy, wystarczy kilka chwil i zreanimujemy go do wspaniałego stanu świeżości!

Chleb – 1 trik i jest jak nowy 

W naszej tradycji wyrzucanie chleba nie jest dobrze widziane. Zawsze robimy to z ciężkim sercem. Z kolei kupowanie co dzień świeżego w czasach kwarantanny nie jest dobrym pomysłem. Okazuje się, że spokojnie możemy podratować chleb, którego zdążył wyschnąć i sczerstwieć. Wystarczy wykorzystać do tego jeden bardzo skuteczny trik. 

Zawiń chleb w ręcznik papierowy, który jest lekko zwilżony. Włóż go do mikrofali i nastaw ją na pełną moc. 20-30 sekund i dotąd czerstwy bochenek przypomina ten świeżo kupiony w piekarni! Wilgoć spowoduje, że będzie tak samo miękki, a jego skórka chrupiąca. 

  1. Przepowiednie dla Polski. Jasnowidz wyjawił, co stanie się w 2020. Porażające
  2. Przełom w walce z koronawirusem, wynalazek Polaków ma 100% skuteczność. Ruszyła masowa produkcja
  3. Ogromny wzrost zakażonych, 10 zmarłych. Ministerstwo Zdrowia podało smutne dane o epidemii w Polsce

Najważniejsze jest przechowywanie

Szybkie czerstwienie chleba może być wynikiem złego przechowywania. Pierwszym błędem popełnianym przez większość z nas jest trzymanie pieczywa w torebkach foliowych. Najlepiej dla tego wypieku gdy ma dostęp do powietrza, dzięki któremu nie rozwija się pleśń, dlatego przechowywanie chleba w bawełnianym woreczku powinno wejść nam w nawyk. Warto taki woreczek zabierać ze sobą od razu do piekarni i w ten sposób zrobić też coś dobrego dla planety, nie zużywać i tak zaraz nadających się do wyrzucenia torebek foliowych.

Ważne jest też to, by chlebak, w którym najczęściej przechowujemy pieczywo, był regularnie myty, a najlepiej przecierany octem, który doskonale zabija grzyby i bakterie. Jeśli nasze bułki czy chleb nie są już zbyt świeże, zdecydujmy się je odświeżyć – nie wyrzucajmy jedzenia. Jeśli nie jesteście w posiadaniu mikrofali, polecamy także użycie piekarnika. Wystarczy, że chleb pokroisz w kromki, a bułki przekroisz i owiniesz folią aluminiową. Kwadrans w piekarniku przywróci im pierwotną, pyszną formę. 

ZOBACZ ZDJĘCIA:

chleb
fot. unsplash.com @tunnuz

Świeży chleb to podstawa każdego śniadania. Pyszny i chrupiący rozpieszcza kubki smakowe.

chleb
fot.pixabay.com/couleur

Bułeczki także odświeżymy w mikrofali lub piekarniku.

chleb
fot. instagram.com/magdooshka_

Podstawą dłuższej świeżości chleba jest jego przechowywanie.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Incydent na obchodach rocznicy katastrofy smoleńskiej. Policja zareagowała natychmiast
  2. Czy możesz na święta jechać do rodziny? Wszystko jasne, nie ma wątpliwości
  3. Wprowadzono obowiązek zakrywania ust i nosa. Które maseczki najlepiej chronią? Nie wszystkie są skuteczne
  4. Możesz zrobić zakupy w Biedronce nie wychodząc z domu, wiemy jak. Przywiozą Ci je za grosze w godzinę
  5. Wielkanoc: Już wiadomo, co ze świętami w kościele. Minister Zdrowia potwierdził
  6. Dzieci płakały, widząc, co policja robi z tatą, który zabrał je na spacer. Nagranie pojawiło się w sieci

źródło: dom.wp.pl

Poprzedni artykułZ ostatniej chwili: Jest decyzja, czy wydłużą rok szkolny przez epidemię. Minister edukacji oficjalnie zabrał głos
Następny artykułPara staruszków znalazła sposób na spotkania mimo kwarantanny. Aż ciężko się nie wzruszyć
Redaktorka w Lelum.pl Kulturoznawca w specjalizacji teatralnej. Wielbicielka jogi. Codziennie zaczyna poranek od powitania słońca i medytacji. W każdej wolnej chwili czyta książki.