Wyszukaj w serwisie
Zdrowie i żywienie Aktywność silversa Pielęgnacja i uroda Lifestyle Silver Quizy
Lelum.pl > Dzieje się > Nie każdy potrafi prawidłowo jeść jajka. Te wyjątki mają znaczenie
Sara Karmańska
Sara Karmańska 31.03.2024 08:10

Nie każdy potrafi prawidłowo jeść jajka. Te wyjątki mają znaczenie

Irena Kamińska-Radomska, jajka
Fot. Instagram.com/irenakaminskaradomska, Canva/Dar1930

Wśród najczęściej jedzonych potraw podczas świąt wielkanocnych znajdują się bez wątpienia jajka, które są podawane na mnóstwo sposobów – na miękko, na twardo, faszerowane, w żurku… Jak się jednak okazuje, sposób ich jedzenia wcale nie jest taki oczywisty i prosty, jak może się wydawać. Ekspertka od etykiety ujawniła, w jaki sposób powinno się to robić. 

Irena Kamińska-Radomska udziela porad dot. savoir-vivre'u

Irena Kamińska-Radomska jest doskonale znana szerszej publiczności jako mentorka z programu “Project Lady”. Na łamach programu wykazała się godną pozazdroszczenia wiedzą z zakresu dress code'u etykiety, protokołu dyplomatycznego czy savoir-vivre'u. I choć emisja programu zakończyła się w 2021 roku, to wcale nie oznacza, że zasady dotyczące dobrego i eleganckiego zachowania odeszły do lamusa. Obecnie dr Kamińska-Radomska aktywnie udziela się w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się z Polakami radami odnośnie tego, jak nie skompromitować się przy stole. Na Instagramie właśnie ukazał się jej najnowszy filmik, dotyczący tego, jak poprawnie zjeść jajka w różnej formie.

Podczas Wielkanocy na Polskich stołach królują jajka, które są symbolem nowego życia zmartwychwstałego Jezusa. Pomijając znaczenie, jest to po prostu smaczna potrawa, którą można przyrządzić podczas śniadania wielkanocnego na mnóstwo sposobów. Jeśli przepadasz za jajkami, sprawdź koniecznie, jak prawidłowo je spożyć, gdy zostaną podane na stole.

Ksiądz, koszyk wielkanocny
Ksiądz zabrał głos ws. zakazu w Wielką Sobotę. Polacy byli w błędzie?
plama wielkanocna
Co naprawdę symbolizuje wielkanocna palma? Szczegóły mogą budzić trwogę

W jaki sposób powinno się jeść jajka?

Irena Kamińska-Radomska regularnie publikuje w mediach społecznościowych krótkie filmiki, na których udziela rad z zakresu savoir-vivre'u. Jeszcze niedawno, w Tłusty Czwartek, ekspertka podpowiadała swoim obserwatorom, jak poprawnie zjeść pączka. Wiele osób było zaskoczonych wskazówkami ekspertki. Tym razem, ponieważ jajka królują na polskich stołach w Wielkanoc, postanowiła ona nagrać odcinek, który będzie dotyczył właśnie tej popularnej potrawy.

Irena Kamińska-Radomska opublikowała nowe nagranie, w którym wyjaśnia, w jaki sposób powinno się jeść jajka. Jak się okazuje, nawet dla niech etykieta przewiduje specjalne wytyczne, choć są także wyjątki od przewidzianych zasad. Ostatecznie spożywanie tego produktu różni się od tego, w jakiej formie został on podany. Ekspertka zaprezentowała 3 - na twardo, na miękko oraz w postaci jajecznicy.

Jak wyjaśniła gwiazda “Project Lady”, jajka na twardo – także te z majonezem – można jeść przy użyciu noża i widelca. Nie uchybimy się jednak od etykiety, jeśli użyjemy w tym celu jedynie widelca. 

Projekt bez nazwy (96).png
Irena Kamińska-Radomska wyjaśniła, jak jeśc jajka. Fot. KAPiF

ZOBACZ TEŻ: Potrącenie 2-latka w Wielką Sobotę! Dziecko zmarło na miejscu

Ekspertka wyjaśnia wyjątki od reguł dotyczących jedzenia jajek

Irena Kamińska-Radomska od etykiety wyjaśniła także, że od podanych zasad istnieją pewne wyjątki. Jak wskazała w swoim nagraniu, mogą one wystąpić w sytuacji, gdy jemy jajko na przemian z wędliną. Analogiczna sytuacja ma także zastosowanie w przypadku jajek sadzonych lub jajecznicy, które są podawane z plastrami bekonu. Wówczas konieczne będzie skorzystanie z pomocy noża, bez którego raczej nie uporamy się ze smażonym plastrem mięsa. 

Kiedy jemy jajka na twardo na przemian z wędliną, która jest na talerzu, możemy posłużyć się nożem i widelcem. Podobnie będzie z jajecznicą z plastrami bekonu na gorąco albo z jajkami sadzonymi na bekonie. Bez noża prawdopodobnie się nie obejdzie.

A co z jajkami na miękko? Podczas Wielkanocy mogą one z powodzeniem zostać zaserwowane podczas śniadania, dlatego warto zapoznać się ze sposobem, o którym opowiedziała ekspertka. W tym przypadku mamy dwa wyjścia: możemy stłuc skorupkę łyżeczką, obrać jajko i zjeść je przy pomocy łyżeczki lub po prostu odciąć czubek nożem, choć wówczas możemy narazić się na wpadnięcie do wnętrza skorupki. 

Projekt bez nazwy (97).png
Irena Kamińska-Radomska wyjaśniła, jak jeść jajka. Fot. KAPiF