Pilne ostrzeżenie GIS, pod żadnym pozorem nie dodawaj tego do wielkanocnego żurku. Grozi zatruciem
Dziś Wielki Piątek, dlatego z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że w wielu domach trwają już przygotowania do wielkanocnej uczty. Poczynając je, należy jednak uważać na jeden ze składników. Może się okazać niebezpieczny. Informuje o tym ostrzeżenie GIS.
Główny Inspektorat Sanitarny odkrył bowiem, że partia pewnej przyprawy w ogóle nie powinna trafić do obrotu.
Ostrzeżenie GIS: Należy uważać na majeranek
Majeranek to jedna z podstawowych przypraw używanych w polskich potrawach. Trudno wyobrazić sobie żurek bez sporej porcji tej rośliny, a przecież ta zupa będzie niedługo gościła prawie na każdym stole w naszym kraju.
Właśnie dlatego wszystkie gospodynie domowe powinny dobrze sprawdzić, jaka firma wyprodukowała zakupiony przez nie majeranek. Jedna partia może się okazać bardzo niebezpieczna dla zdrowia.
Ostrzeżenie GIS: Salmonella w majeranku
Główny Inspektorat Sanitarny przeprowadził bowiem kontrolę, w wyniku której wykryto, że w paczce suszonych liści majeranku firmy Eukana znalazły się pałeczki Salmonella. Mowa konkretnie o partii o numerze 155022ak.
Jak zawiadomiono w komunikacie, producent już zaczął wycofywać je ze sklepów, ale część klientów mogła już wejść w ich posiadanie. Należy więc bezwzględnie sprawdzić, czy znajdujący się w spiżarce majeranek to aby właśnie nie ten.
Ostrzeżenie GIS: Czym może grozić zatrucie?
Ostrzeżenia GIS absolutnie nie wolno bagatelizować. Nie powinno się w tym momencie wychodzić z założenia, że szczypta przyprawy nie narobi wielkich szkód w wielkim garze żurku, bo wówczas wszyscy goście mogą odczuć skutki poważnego zatrucia pokarmowego.
Co gorsza, zatrucie może przeobrazić się w dużo poważniejsze problemy niż tylko te gastryczne. W skrajnych przypadkach jest w stanie doprowadzić do stanów zapalnych stawów, płuc czy nawet opon mózgowych.